Keresés

Szavazások

Hová szervezzünk kirándulást a "Bakancsos túrázóknak" /programlehetőség a családoknak
 

Naptár

Fórum

Felhasználó

Újpest Önkormányzatának hírei

Díjaink

Újpest Önkormányzatának hírei

2015: A Fény Nemzetközi Éve

2015 - A Fény Nemzetközi Éve Magyarországon is

Az UNESCO, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény életünkben, 2015-öt a Fény Évének választotta. A Fény Évéhez kapcsolódó eseménysort az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezte, s megszerezve az ENSZ és az UNESCO támogatását, világeseménnyé emelte a kezdeményezést.

Magyarország egyrészt csatlakozott az EPS-en keresztül az európai kezdeményezésekhez, másrészt az itthon megrendezendő kiterjedt eseménysorral kívánja a hazai közvélemény figyelmét felhívni a fény tudományra, oktatásra, technológiára, művészetekre, valamint az élet minden területére kiható fontos szerepére. Kiemelten fontos, hogy a tanuló diákság aktívan részt vehessen az eseményekben, különösen, mert hazánk nemes hagyományokkal büszkélkedhet mind az optikai tudományok, mind a művészetek területén. Csak néhányat említve: a Petzvál-lencse a 19. század közepén született, a Magyar Optikai Művek pedig 1876-ban. A Jánossy professzor által kezdett optikai kutatások a KFKI-ban világhírnévre jutottak, korán megszülettek a magyar lézerek és a szegedi attoszekundumos lézer (ELI-ALPS) első ötlete, a világot egy évtizeddel megelőzve, Magyarországon fogalmazódott meg.

Ezért is kötelességünk, hogy a 2015-ös évben nagy figyelmet szenteljünk a fény tudományos, oktatási, technológiai, orvosi, valamint művészeti alkalmazásainak, valamint annak, hogy ezeket a magyar közvélemény elé tárjuk az oktatás, a média és a szakmai fórumok csatornáin keresztül. A Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat időben felismerte ennek a tevékenységnek a fontosságát és országos összefogás élére állva próbál megfelelni az ezzel kapcsolatos elvárásoknak.

A PR tevékenységet az MTA illetékes szakemberei végzik.

A végleges programjavaslat kialakítása és az eseménysor koordinálása az MTA által létrehozott Programbizottság feladata. A Programbizottság elnöke Kroó Norbert akadémikus, az ELFT tiszteletbeli elnöke.

-  Az "International Year of Light 2015"-ről az EPS honlapján itt lehet olvasni.

-  Az "International Year of Light 2015" honlapja itt található.

-  A Fény Nemzetközi Évéről az iskolaigazgatóknak írt levél innen is letölthető.

Forrás:      http://elft.hu/fenyeve2015

 

Gomba (1) csoport

Tulipán (2) csoport

Pillangó (3) csoport

Maci (4) csoport

Margaréta (5) csoport

Süni (7) csoport

Csigabiga (8) csoport