Keresés

Szavazások

Hová szervezzünk kirándulást a "Bakancsos túrázóknak" /programlehetőség a családoknak
 

Naptár

Fórum

Felhasználó

Újpest Önkormányzatának hírei

Díjaink

Újpest Önkormányzatának hírei

Beszoktatás

A <Bővebben> jelzés alatt egy érdekes cikk olvasható.

Forrás: Babamama.hu

http://www.babamama.hu/cikk/130-vigyazz-kesz-ovi

"Vigyázz! Kész! Ovi!

Óvodásnak lenni jó! Egyedül ebédelni és öltözni, a pajtásokkal játszani az udvaron, a kirándulásokról és a tornázásról nem is beszélve... Egy három éves gyermek mindig kíváncsi, pláne, ha egy olyan komoly dologról van szó, mint az óvoda. Augusztust írunk, így a szeptembertől oviba készülő gyerekek számára nagy várakozással telik a hónap, sok kérdés vetődik fel bennük.

Reggeltől estig zúdítja rád kicsinyed a kérdéseit? Egyik nap indulásra készen, a kedvenc játékaival felszerelkezve állít be reggel 7-kor a hálóba, máskor az óvoda szó hallatán földhöz vágja magát és egy jó órás hiszti veszi kezdetét? Aggodalomra semmi ok! Légy türelmes, meséld el a picurodnak, hogy hogyan is zajlik az élet az oviban, mi történik érkezéstől egészen az indulásig, hogy anya nem maradhat ott vele egész nap, ill. hogy szót kell fogadni az óvó néninek. Akár otthonról, akár bölcsi után megy oviba a kicsi, ne feledd, millió új dolog vár rá. És ami új, az általában egy kicsit ijesztő is. Amint sikerül elfogadnia ezt a helyzetet, és amint nem lesz számára idegen a környezet, onnan kezdetét veszi az óvodai élet, tele aranyos történetekkel, barátságokkal és sok-sok játékkal.

A család szerepe

Az anyától való elválás minden gyerkőc esetén eltérő ideig tart. Míg egyesek hipp-hopp hozzászoknak, hogy anyu nincs, csak az óvó néni meg a dadus, másoknak nagyon nehezen megy  a beilleszkedés. A gyerekekhez hasonlóan azonban neked és a párodnak is helyt kell állnotok ebben az új helyzetben annak érdekében, hogy átsegítsétek a családból kikerülő gyermeket az ilyenkor megszokott nehézségeken.

Nagyon fontos szerepe van a biztató magatartásnak, hiszen a beilleszkedést gyakran szorongásos panaszok – például: nyugtalanság, álmatlanság, sírás, félrehúzódás, dacoskodás, hiszti – kísérik. A beszoktatás hossza egy sor tényezőtől függ, mint a veleszületett és szerzett személyiségi jegyektől, az óvónő személyiségétől (elfogadó, empatikus, türelmes, lelkiismeretes, szigorú vagy engedékeny), de leginkább a szülők segítő, támogató és biztató magatartásától.

Bizalom

Szintén fontos az új környezet iránti bizalmad. A picurban bizonytalanságot kelthetsz, ha túlságosan hosszú ideig búcsúzkodtok, ha te magad is elpityeredsz, ha szkeptikus vagy az óvodai környezettel vagy az óvónők hozzáértésével kapcsolatban. A gyerekek akaratuk ellenére is megérzik ezt a szülői bizonytalanságot és ezzel te magad erősíted meg bennük a félelmet, az ellenkezést, a kinyílást. Ha bizalommal viseltetsz az óvoda iránt, a kicsinyed pozitívan fogja átélni az első, meghatározó napokat, érezni fogja, hogy az óvodában megértő, támogató társakkal találkozik. A sikeres óvodakezdés mérföldkő lehet a későbbi zökkenőmentes iskola- és munkakezdéshez is.

Az óvodában töltött időszak nagyon meghatározó a gyerek számára is, hiszen azok a személyek, akikkel az óvodában találkozik, megértő támogatói. Az óvó néni és a pajtások személyében találja meg az első barátokat és ellenségeket is, ők azok, akik vagy megértő támogatói, vagy gonosz ellenségei.

Értékrend

A mai világban a szülői szerepek és a pedagógusi értékrendek is folyamatosan változnak, igen nagy tehát a felnőttek felelőssége a gyermekek kialakuló értékrendjében. Változnak a szülők óvodával szemben támasztott igényei és elvárásai, mint ahogy változnak a feltételek és változik a családok helyzete is. Nagyon sok probléma forrása lehet pl. a kedvezőtlen anyagi körülmény, mely következtében kapcsolati, életvezetési gondok keletkezhetnek. Ezek természetesen a későbbiekben kihatnak majd a kicsi fejlődő, alakuló értékrendjére is.

Akár állami, akár magánóvodába íratod gyerkőcöd, hidd el, a legtöbb óvónő arra fog törekedni, hogy mind a gyerekek, mind pedig a szülők pozitív élményként éljék meg az ovis napokat. Ehhez viszont elengedhetetlen a derűs, nyugodt családi légkör kialakítása, melyet csak úgy valósíthatsz meg, ha kiegyensúlyozott és harmonikus viszonyok adottak a gyermeked biztonságos érzelmi és értelmi fejlődéséhez."

 

Gomba (1) csoport

Tulipán (2) csoport

Pillangó (3) csoport

Maci (4) csoport

Margaréta (5) csoport

Cica (6) csoport

Süni (7) csoport

Csigabiga (8) csoport